Viinien Terveysvaikutukset

Alkoholin haittavaikutuksista puhutaan usein ja asiasta valistetaan paljon. Mutta toisesta suunnasta ja näkökulmasta katseltuna alkoholilla voi olla myös terveydellisiä vaikutuksia jos puhutaan kuitenkin alkoholin käytöstä hyvin pieninä määrinä ja satunnaisesti. Alkoholin liikakäyttö on aina pahasta, monien sairauksien ja henkisen hyvinvoinnin takia ja siksi tässä artikkelissa puhutaankin muutaman lasin tai muutaman annoksen viikko käytöstä. Jos alkoholi on ongelma tai rajoittaa millään lailla elämää vaikka kyseessä olisikin yhden lasillisen juominen, silloin alkoholin käyttö on ongelma. Ongelmat eivät aina välttämättä ole siinä, että sitä kulutetaan suuria määriä kerrallaan vaan siinä, että käyttö on jatkuvaa pientäkin tissuttelua tai joka iltaisen viinilasin litkuttelua. Kaikesta huolimatta alkoholilla voi jossain määrin olla myös hyviä vaikutuksia ja terveydellisiä seikkoja käsitellään varoen.

Punaviinissä on terveyttä edistäviä ominaisuuksia

Tutkimustuloksia punaviinin terveydestä on useita ja asiaa on tutkittu ihan virallisien tutkimuslaitoksien testeissä ja tutkimuksissa. On todistettu Massachusetts Institute of Technology:n tutkimuksessa, että punaviineissä on ominaisuus, joka aktivoi rasvasolun muodostumisen ehkäisyyn tarvittavaa geeniä. Täten voidaankin suurpiirteisesti sanoa, punaviinin auttavan laihduttamisessa, vaikkakaan tällaiselle lauseelle ei ole toki tieteellistä taustaa muuta kuin tuon geenin aktivointi. Punaviini myös poistaa myrkkyjä kehosta ja pistää vauhtia aineenvaihduntaan, jolloin rasvasolut voivat poistua kehosta helpommin ja nopeammin. Punaviinin tulehduksia lievittävää vaikutusta ollaan myös tutkittu paljon. Se estää valtimoiden kovettumista ja näin tätä kautta voi parantaa terveyttä ja estää verta hyytymästä. Dementiaa ennaltaehkäisevänä lääkkeenä punaviinistä ei ole vielä tarpeeksi tieteellistä todistetta, mutta useat tutkimukset viittaavat tähän suuntaan. Muut aivotoimintaa ja aivoja rappauttavat taudit veren hyytymisen sekä tukkeumien ehkäisyn takia ovat myös terveys vaikutuksissa mukana tutkimuksissa. Punaviinin sisältämät antioksidantit pitävät ihon nuorena ja antioksidantit osallistuvat osakseen myös myrkkyjen ja kemikaalien poistoon kehossa. Antioksidantit tunnetaankin nuorentavina ja parantavina sekä yleistä vastustuskykyä parantavina ravintoaineina ja näitä löytyy runsaasti punaviinistä. Viinirypäleiden terveysvaikutukset voidaan lukea myös rypäleviinien terveysvaikutuksiksi, tosin viinin valmistusprosessin aikana rypäleiden kaikki terveysvaikutukset eivät säily lopulliseen tuotteeseen asti. Kuumakäsittelyt, alkoholi ja säilytys tuhoavat ravintopitoisuuksia ja vitamiinipitoisuutta kaikissa elintarvikkeissa ja sitä myöten myös toki viineissäkin.

Alkoholi vapauttaa endorfiineja

Alkoholi rentouttaa ja vapauttaa endorfiineja kehossa. Kun puhutaan terveysvaikutuksista, myös henkinen terveys on silloin aihealueen sisällä. Jossakin tilanteissa alkoholi auttaa kehoa vapautumaan jännitteistä ja lyhytaikaisesta stressistä. Alkoholi saattaa vaikuttaa myös lihaskireyksiin ja kehon rentoutukseen. Kun yhdistetään alkoholijuoma makunautintoihin, voidaan saada täyteläisempi ruokailu elämys. Ruuan yhteydessä nautittu alkoholi parantaa ruuansulatusta, vilkastuttaa pinta verenkiertoa ja sekä myös aineenvaihduntaa. Näiden ominaisuuksien avulla ruoka sulaa helpommin, nopeammin ja erilaiset ravintoaineet pääsevät imeytymään kehon käyttöön paremmin. Pieni määrä alkoholia voi myös auttaa uneen pääsyssä.

Ristiriitaa tutkimustuloksissa

Oxfordin yliopiston tutkimuksien mukaisesti kuitenkin jopa kohtuullinen juominen voi lisätä Alzheimerin taudin riskiä huomattavasti. Tutkijat huomauttavat, että maltillisenkin alkoholinkäytön seuraukset aivoille ja muulle keholle ovat epäjohdonmukaisia. Minkäänlaiset kuvanta tutkimukset eivät anna osviittaa alkoholin terveysvaikutuksille aivoissa ja tutkijat epäilevät dementian ehkäisyn punaviinin litkimisellä olevan epäjohdonmukainen. Tutkimustuloksia vastaan olevat tutkijat pohtivat nyt, että usein keskivertoa enemmän tienaavat tai koulutetummat henkilöt juovat suhteessa enemmän ylipäätänsä viiniä kuin kouluttamattomat henkilöt ja tulotasoltaan alhaisempaan luokkaan kuuluvat. Tutkijat kokevat siis, että tulokset siitä, onko viinin juojilla pienempi riski dementiaan ei ole siis liittyväinen viiniin vaan enemmänkin yleisesti henkilön omaan aktiivisuuteen ja jopa älyyn.