Viinien Oikeanlainen Säilytys

Olet saanut taas lahjaksi upean kokoelmaviinin ja hyllystäsi löytyy omien lempiviiniesi lisäksi myös muutama tuliainen etelän matkalta ja sukulaisten rippijuhlissa ylijäämäksi jäänyt vuosikertaviinikin odottaa oikeaa hetkeä sen avaamiseen. Miten viinit kannattaa säilyttää ja missä lämpötiloissa on aloittavalle viinikeräilijälle iso mysteeri. Erilaiset viinit kaipaavat erilaisia ratkaisuja ja lämpötiloja.

Kuohuviini

Kuohuviini pullossa ja muissa kuohuvissa juomissa oleva luonnonkorkkipullollinen viinipullo voidaan säilyttää pystyasennossa. Pullon sisällä oleva paine pitää korkin jatkuvasti kosteana, jolloin korkki ei pääse kuivumaan ja päästämään ilmaa sisään. Kuohuviini pullon asennolla siis ei ole merkitystä siihen, miten viini säilyy. Muissa viineissä on hieman suurempi merkitys asialla varsinkin kun puhutaan luonnonkorkkisista pulloista. Kuohuviini nautitaan aina heti pullon avattua, sitä ei pysty helposti säilyttämään ja se kadottaa hiilihapponsa sekä arominsa erittäin nopeasti. Jos pulloa pitää säilyttää esimerkiksi vuorokauden yli, tulisi se sulkea samppanja pullon sulkimella ja säilyttää maksimissaan vuorokauden jääkaapissa. Alle puolikasta pulloa hiilihappojen katoamisen takia ei kannata säilyttää ollenkaan, sillä viini menettää merkityksensä tämän jälkeen eikä makunautinto ole sama. Vanha kikka on laittaa hopeinen lusikka kuohuviini pullon suulle toimimaan radiaattorina eli jäähdyttämään pullon sisällä olevaa ilmaa ja pitämään näin hiilihapot poissa haihtumasta pullosta. Käytä pitkävartista hopealusikkaa, mitä pidemmän varren saat sen parempi voi lopputuloskin olla. Tässä kikassa toimii vain täysin hopeinen lusikka. Kuohuviinit eivät yleisesti ole säilytettäviä viinejä. Aito samppanja säilyy kyllä myös vuosia, mutta kuohuvat eivät ole siltikään tarkoitettu pitkäaikaiseen säilytykseen vaan juotavaksi muutaman vuoden aikana niiden valmistamisen jälkeen. Suojaa pullo valolta ja viileässä noin 8-10 asteen lämmössä.  Ennen kuohuviini pullon avaamista, säilytä pullo viileässä, mutta älä säilytä sitä jääkaapin kylmässä, sillä kylmä säilytys vaikuttaa makunautintoon. Kylmennä kuohuviini vasta noin muutamaa tuntia ennen tarjoilua. Jääkaappi ei ole siis oikea paikka viinin pitkäaikaiseen säilytykseen. Kun olet avaamassa viinipulloa, muista olla sekoittamatta tai siirtelemättä turhaan pulloa, jotta avaamisen jälkeen kupliva hiilidioksidi kuitenkin jää pulloon eikä karkaa avatessa.

Muut viinit

Luonnonkorkilliset viinipullot, jotka ovat sitten valkoviinejä, rosee viinejä tai punaviinejä, säilytetään vaakasuorassa asennossa. Tämä siksi, että puisen korkin kuivuessa se tiivistyy ja päästää ilmaa pulloon, joka voi pilaannuttaa viinin. Tästä syystä korkki tulisi pitää niin, että se hipoo alaosastansa itse viiniä, joka pitää korkin kosteana ja tiiviinä pidempään. Jos ilma pääsee tiivistyneen eli kuivuneen korkin takia pulloon, voi viini pilaantua nopeasti.  Pitkäaikaiseen säilytykseen, kun puhutaan jo kymmenistä vuosista, pitäisi varmistaa, ettei viini pääse koskaan lämpenemään yli viiteentoista asteeseen. Liian kylmä säilytystila taasen voi jäädyttää viinin eli noin  alle –5 astetta kylmemmäksi ei pulloa myöskään voi päästää. Jäätynyt viini voi halkaista myös lasisen viinipullon. Myös  ilmankosteus vaikuttaa pulloon, eli jos viinikorkki pääsee kuivumaan voi viini hapettua ja kypsyä liian nopeasti. Jos tarkoitus on kypsyttää viiniä vuosia ennen avaamista, on ilmankosteuden oltava tarpeeksi kostea, ei kuitenkaan niin kostea, että korkki pääsee homehtumaan. Jos pulloja ei ole tarkoitus säilyttää huonekaupalla on hyvä ratkaisu ostaa viinikaappi, jotka ovat markkinoillaan yllättävän edulliset ihan harrastekäyttöön. Viinikaapin saa muutamalla satasella jo hankittua peruskäyttöön ja tyyriimmät mallit sopivat vuosiviinien pitkäaikaisempaankin säilytykseen. Perussääntö kuitenkin viinille on pitää se viileänä 10-15 asteen lämmössä riippuen hieman viinistä, valolta suojattuna ja vaakatasossa tarvittavan kosteassa ilmastossa. Älä koskaan säilytä viinejä lieden, hellan tai kuuman patterin tai jääkaapin yläpuolella hohkaavassa kuivassa kaapissa.