Viini Vinkit Aloittelijalle

Yleisesti viineistä voidaan lähteä tutkimaan ja hifistelemään vaikkapa mitä ja kuinka paljon tahansa. Viinien maailma on nykypäivänä todella auki ja kuka tahansa voi lähteä harrastamaan helposti viinejä. Viiniharrastukseen kuuluu monta osaa, joista viinin keräilyn lisäksi puhutaan myös viinien maistelusta, viinien teosta ja viinien kokeilusta eri ruokalajien kanssa. Yleinen viinitietous kasvaa päivä päivältä ja jo normaali kuluttaja tietää yllättävän paljon viineistä.

Viinien lämpötilat

Lämpötila on, niin kuin lähes kaikessa muussakin makuelämyksessä ja maistelussa sekä ihan ruoka sekä juoma aiheissa ylipäätään se vaikuttavin ja tärkein tekijä. Tämä ei ole poikkeus viineissäkään. Erilaiset viinit tarjoillaan erilaisissa lämpötiloissa. Jälkiruokaviinit ja todella makeat viinit yleensä vaativat huoneen lämmön. Punaviini perinteisesti tarjoillaan muutaman asteen huonelämpötilaa alhaisempana, jotkut punaviinisekoitukset tai makeat viinit, miksi ei talviviineistä myös valkoiset versiot voidaan tarjoilla myös mausteiden kera kuumana glöginä. Ja kun taasen perinteiset valkoviinit vaativat jo selvästi viileämmän käsittelyn ennen kaatoa ja kuohuviinit selvästi viileimmän.  Perusajatuksena kuitenkin voidaan pitää, että mitä yksinkertaisempi ja edullisempi viini, sitä viileämpänä se ylipäätään kannattaa tarjoilla. Mitä lämpimämpää viini on, sen enemmän sen maku ja erilaiset aromit pääsevät suutuntumaan. Kaikki viinit yleisesti kun ei puhuta lämpimistä viineistä ja viiniseoksista, kuten glögin tapaisista maustetuista viineistä, on kuitenkin viini parempi tarjota vähintäänkin alle 18 asteen lämpötilassa. Kesähelteillä siis myös punaviini kaipaa hieman viilennystä ennen tarjoilua. Kaikki viinit ovat sellaisia, joita kannattaa viilentää ja kuumentaa erittäin hitaasti. Mitä vähemmän lämpötila eroa viinille tapahtuu sen ollessa matkalla lasiin ja mitä hitaammin sen voi jäähdyttää ja pitää viileänä, sen parempi se on makunsa puolesta lähes kaikissa tarjottavissa viineissä. Perinteinen kuohuviini voidaan tarjoilla neljän asteen lämpöisenä, samppanja 10-15 asteen lämpötilassa. Valkoviini riippuu täysin mausta ja sen aromeista ja lämpötila heitteleekin suosituksiltaan paljon. Muutamasta asteesta kuuteentoista asteeseen. Samoin Rosee viineissä on isompia eroja. Punaviinissä kevyehkö viini saa olla reilusti viileämpää kuin tumma täyteläinen ja hyvin kypsynyt punaviini. 18 astetta on niin sanottu suositus punaviineille, mutta mitä kevyemmäksi mennään, sitä viileämpänä sen voi ja kannattaa tarjoilla.

Viini ja ruokasuositukset

Erilaiselle ruoka-aineelle ja erilaisille aterioille on omat viinisuosituksensa, jotka kuitenkin loppupelissä ovat aivan täysin persoonallisia suosituksia. Aina kun lähdetään yhdistelemään makuja, on muistettava tasapainotus. Viinin ja ruuan suhdetta toisiinsa pohditaan paljon, vaikka todellisuudessa pitäisikin keskittyä siihen, että mikä on se oma mieltymys viinin suhteen. Pöytään ja juhliin kannattaakin aina varautua monien eri viinien tarjoiluun ja vaikkapa hieman erilaistenkin yhdistelmien skaalaa. Mitä parempi skaala viinejä on, sen paremmin myös vieraat voivat itse hakea ja etsiä omia makuyhdistelmiään. Yleissääntö ruokaviineiksi on se, että jos valmistat kevyen aterian esimerkiksi salaattia tai muuta tuoretta ruokaa, valitse kevyempi viini. Kun valmistat voimakasta tuhtia ja rasvaista ruokaa, valitse seuraksi täyteläisempi paksumpi viini vaihtoehto. Makealle ruualle pääsääntöisesti suositellaan makeaa viiniä. Kevyt, todella hedelmäinen viini toimii hyvin myös makean jälkiruuan kanssa. Mitä makeampaa on ruoka, sen makeampaa pitäisi viininkin olla.  Hapokkaita viinejä taasen kannattaa suosia rasvaisen ruuan seurana tai sitten esimerkiksi maitotuotteista valmistetuista tai hapokkaissa aterioissa. Hapokkuus viinissä sopii suolaiselle ruualle ja tämä yhdistelmä myös tasapainottaa toisiaan ja liian hapokkaasta viinistä sellaisenaan tulee pehmeämpi vaikutelma. Grilliruoka ja tanniinit eivät sovi hyvin yhteen, sillä ruokaan ei saada tasapainoa. Grilliruuan seurana mahdollisimman vähätanniininen punaviini voi toimia paremmin.