Suomen juomakulttuuri

Juodaan viinaa, tullaan viisaammiksi näin, lauletaan karaokebaareissa. Olut virtaa ja humalainen laulaja puhaltelee mikrofoniin. Humalatila on normaali tila Suomalaiselle pubi asiakkaalle, kun taas toisissa kulttuureissa humalaan itsensä juominen on vakava merkki.On kummallista, miten paljon eroaa keskieurooppalainen juomakulttuuri suomaisesta versiostaan. Suomalainen juo pohjanmaan kautta ja pitkään. Alkoholismi on myös suuri ongelma Suomessa ja vaikuttaa kulttuurissamme. Alkoholilainsäädäntö on tiukka ja sallii alkoholin ostamisen vain päiväsaikaan yhdeksästä aamusta yhdeksään iltaan, mutta sepä tuskin kovastikaan jarruttaa, sillä ravintoloista tuota ilolientä saa neljään asti tarjoilla. Alkoholia kuluu ja viini virtaa. Tai tilastojen valossa pitäisi sanoa, että viina virtaa. Kirkkaat viinakset ovat aina kelvanneet suomalaiselle. Olut, siideri ja lonkero tarjoillaan kylmänä hanasta suurimmassa osassa tämän maan juottoloista. Panimo-oluet ja pienpanimo kulttuuri on juuri puhkeamassa kukkaan. On monenlaista tarjontaa.

Mitä on Suomalainen juomakulttuuri katukuvassa?

Hoiperteleva humalainen on tuttu näky kaupunkien kesäisessä aamuyössä. Kun aurinko hiljalleen nousee horisontista ja linnut aloittavat päiväänsä aamun viserryksillä, näkyy tien pengarta tutkiva kaikkensa antanut yön yli juhlija hoippuvana hortoilevan koti-ovelleen. Ohikulkija nyökkää tervehdyksensä, mutta saapi vain hiljaisen hörähdyksen juopuneen suusta vastakantajaksi. Puska kerrostalokorttelin erottajana saa ammoniakkisen lannoitteensa ja naapurin rappupoliisi uutta juoruttavaa seurapiirilleen. Bussissa matkalla töihin olevat väsyneet matkustajat aloittavat mukavasti päivänsä ihaillen tätä näkyä ikkunoistaan. Vihreä valo vaihtuu, autot vilahtavat ohitse, juopunut löytää avaimen, joka yllättäen ei ihan ensimmäiseen oveen sopinutkaan. Suomessa käydään pubeissa ja baareissa. Terassit aukeavat jo ennen kuin Pekka Pouta on julistanut edes kevään alkaneen. Yökerhoissa tanssii sekä miehet, että naiset. Yllättävää kylläkin, suurin alkoholin kulutus ei löydy kotimaasta, eikä naapuristakaan. Keski-Euroopan viinikulttuuri ja jokapäiväinen arki-tissuttelu vie kokonaislukemaltaan voiton. Me emme ole ottaneet tätä käytäntöön ja kesken arjen tiimellyksen, ei ole suvaittavaa korkata viinipulloa työporukan lounastauolla. Monessa muussa Euroopan maassa järjestäen kulttuuri sen sallii.

Nouseva trendi: pienpanimot

Nouseva pienpanimo ja erikoisolut maistelu on myös saanut sijaa. Vanhaksi käyvä humalakulttuuri on uuden sukupolven aikana kääntymässä enemmän kansainväliseksi alkoholisuositusten mukaiseksi maisteluksi, jonka myötä myös ravintolalta vaaditaankin usein jo muutakin kuin keskikaljaa tuopista. Kylmäkaapit pitävät sisällänsä jos jonkinlaista juomaa maltaisista tummista olusista orgaanisiin omenasiidereihin. Viinit ovat vielä perin tuntematon tie. Viiniä toki myydään, mutta valikoimissa ei löydy todelliselle viinitietäjälle paria rypälelajiketta ja talon viiniä kummempaa valikoimaa. Jopa Alkon hyllyiltä löytyy vähemmän viinivalikoimaa kuin keskiverto ravintolasta viinikulttuurin omaavista maista kuin Espanja tai Italia. Monet ravintolat, jotka ovat palvelleet viinikansaa, kertovat, että jos viinien jälleenmyynti luvat ulottuisivat ravintoloiden tiskeille asti, heillä yksittäisenä yrittäjänä voisi olla laajempi ja laadukkaampi valikoima kuin monopoli asemaansa ylläpitävällä Alkolla koko Suomessa. Tämän lain läpisaaminen olisi kuitenkin pitkä prosessi, joten moista uutista ei vuosiin uskota iltapäivälehtien lööppeihin saapuvan.

Se on varmaa, että kyllä meille maistuu tulevaisuudessakin. Miten, mitä ja kuinka paljon, sitä emme voi täysin ennustaa. Mutta vaikka se mihin suuntaan on kulttuuri kallistumassa on vaikea arvioida, tuoreimpien trendien mukaan ja lähimaiden sekä yleisen mielipiteen saattelemana, näyttää alkoholin alaisena näyttäytyminen saamaan negatiivista kaikua jo vähän kaikkialta. Jospa sääntö-Suomena tunnettu maamme hiljalleen ryhtyy luottamaan kansalaisiinsa ja lieventämään alkoholilainsäädäntöänsä, joka helpottaa pienyrittäjien ja pienpanijoiden markkinoille pääsyä sekä vaikuttaa positiivisesti myös erikoistuneisiin ravintoloihin. Se tarkoittaisi, että myös viini- kuin olutkulttuurinen maistelu saisi enemmän oven sijaa verrattuna keppanan kittaamiseen lähikapakassa. Tällöin meillä olisi enemmän lompakollekin sopivia panimoravintoloita tarjoamaan hieman toisenlaista alkoholin ympärille rakentuvaa tapakulttuuria. Ja vaihtoehtoinen juomakulttuuri ei selkeästi sisällä reipasta nautintomäärien ylitystä kuin vanhan kansan koskenkorva huikkailu.