Näillä ideoilla pääset alkuun järjestäessäsi juhlia

Täytät taas vuosia ja kaikki kyselevät, milloinkas järjestetään juhlat. Huoli rahatilanteesta painaa päälle ja minkäänlaista organisointikykyä ei takataskusta löydy. Töistä ei tule vapaata millään ja kaikki ystävät kiireisiä. Ketä sitten sinne kutsuisikin ja mihin laittaisi rajan, jottei vuoden lomarahat uppoisi kalliisiin juhliin. Kuulostaako tutulta? Et ole ainoa! Juhlien järjestäminen ei ole aina ruusuilla tanssimista.

Mitä, missä ja kenelle

Jos syntymäpäiväsankarilla itsellään ei ole minkäänlaista innokkuutta juhlien järjestämiseen, on hyvä silloin miettiä ja pohtia, onko sellaisissa juhlissa mitään ideaa. Kaikki juhlat pitäisi olla juhlakalun ehdoilla tapahtuvaa, eihän sitä muuten järjestettäisiinkään. Painostus muualta on vain typerää ja ei varmasti muuta asiaa, jos sankari itse ei vuosien kertymistä halua juhlia. Jos suunnittelet ystävällesi yllätysjuhlia, huomioithan, ettei ihan jokainen osaa eikä halua olla huomionkeskipisteenä ja mieluummin haluaisi vain ihan lähimmäisten ihmisten olevan läsnä jos tällaisia järjestetään. Juhlat ovat aina ihmisten mieleen, joten jos kuitenkin juhlia halutaan ja suunnitellaan, kannattaa aloittaa antamalla juhlille teema ja perus speksit. Näitä voivat olla esimerkiksi: Miksi juhlitaan? Ketä/mitä juhlitaan? Missä paikkakunnalla juhlat halutaan järjestää? Milloin juhlat halutaan järjestää? Onko juhlissa teema? Ketä juhliin on tarkoitus kutsua? Juhlille kannattaa antaa jo heti alussa myös budjetti. Budjetti kannattaa suhteuttaa väkilukuun. Kuinka monta euroa konkreettisesti on juhlien maksaja valmis maksamaan juhlien järjestämisestä ja mikä olisi ihannejuhlabudjetti. Sen jälkeen kannattaa laskea aivan maksimi budjetin määrä, jonka ylitse ei voi mennä. Näin saadaan kuitenkin myös pelivaraa yllättävien menojen varalle, joita valitettavan usein juhlien järjestämisessä ilmenee jos ei käytetä ammattimaisen juhlasuunnittelijan apua juhlia järjestettäessä. Kun budjetti on laskettu, seuraava vaihe on tehdä lista siitä ketä kutsutaan. Kutsuvieraslistan mukaan on helpompi lähteä etsimään oikeanlaista juhlapaikkaa sekä päätellä ruoka- ja muut kulut. Kutsuvieraslistaa laatiessa mielessä pitää olla vastaukset muutamiin tärkeisiin kysymyksiin: Onko juhlat vain aikuisille vai onko alaikäiset tai ylipäätään lapset tervetulleita juhliin? Onko juhlissa avec sallittu vai onko kutsu vain kutsuvieraille? Kutsuvieraslistan teko ei ole helppoa. Jos juhlat on järjestettävä esimerkiksi useammalle juhlakalulle, on listan tekeminen vieläkin haastavampaa.

Tilaratkaisut

Ihanteellinen tila on sellainen, johon mahtuu koko juhlakansa, mutta yhtään paikkaa ei jää vapaaksi. Varsinkin isommissa juhlissa on aina perujia. Ihmiset sairastuvat, eivät pääse paikalle muista henkilökohtaisista syistä, unohtavat (kyllä, sitäkin sattuu ja yllättävän usein) ja monesti myös yksinkertaisestikin unohdetaan perua tulo. Tästä syystä juhlien järjestäminen tilassa, johon mahtuisi moninkertainen määrä juhlijoita voi olla huono idea ja latistaa tunnelmaa kun vieruskaverin paikka näyttää aina olevan tyhjänä. Tiivistunnelmaiset juhlat laittavat vieraat tutustumaan enemmän keskenään ja sitä kautta nauttivan sosiaalisesta kanssakäymisestä. Sopiva puheenlorina pitää tunnelman katossa ja harvoin kuulee juhlien olevan epäonnistuneet liian pienen tilan vuoksi. Tarkista, että jokaiselle kuitenkin löytyy istumapaikka juhlista, jollet ole erikseen kutsussasi ilmoittanut juhlien olevan pystypöytä-tyyliset.

Tilaratkaisut

Näillä pääset alkuun juhlien järjestämisessä ja nykypäivänä Suomestakin on yllättävän helposti saatavilla ammattilaisia avustamaan niin ruoka-, tilakoristelu kuin koko juhlan järjestämisessäkin. Jos auttavia käsiä ei liikene tarpeeksi, on aina varma vaihtoehto ottaa yhteyttä paikkakunnallasi sijaitsevaan juhlasuunnittelijaan tai pitopalveluyritykseen ja pyytää apua sieltä joko koko kokonaisuuden hoitoon taikka ihan vain viimeistelyyn tai yksittäiseen asiaan kuten koristeluun tai ohjelmapalveluiden hankintaan. Apua kannattaa myös kysellä lähipiiristä. Kun toinen osaa leipoa, toinen osaa askarrella. Hyviä onnistuneita juhlia!