Miten Puuttua Ystävän Alkoholin Käyttöön?

Juoko ystäväsi aina täydet kaatokännit kun lähdette yhdessä ulos? Käyttäytyykö hän epäsoveliaasti ja ei osaa hallita alkoholin käyttöänsä? Miten puuttua asiaan vai onko puututtava? Nämä kysymykset ovat yleisiä silloin, kun huomaa oman läheisensä olevan holtiton oman alkoholin käyttönsä suhteen. Aihe on vaikea, mutta yleisellä keskustelulla voidaan asiaan saada muutosta. Puhumalla asiat selviävät, mutta joskus valitettavasti tukesi ei ole tervetullutta ja ystävyys voi joutua koetukselle.

Miten avata keskustelu

Jos olet ihan oikeasti huolissasi ystäväsi alkoholin käytöstä, kannattaa ensin pohtia onko sinulla piileviä itsekkäitä syitä olla itse huolissasi siitä vai onko oikeasti kyseessä puhdas huoli. Tarkastele onko syytä epäillä liikakäyttöä ja onko kyseessä huoli ystävän terveydentilasta, jaksamisesta tai kyseessä on tapahtuma tai tapaus, joka vaikuttaa ystävyyssuhteeseenne. Asia on hyvä ottaa puheeksi näiden pohdintojen jälkeen. Hienovaraisuus tämän kaltaisessa ongelmatilanteessa on tärkeää. Jos keskusteluyhteys ystäväsi kanssa on puhtaalla pohjalla, voit suoraan kertoa omasta huolestasi. Anna ystävällesi aikaa pohtia omaa alkoholin käyttöänsä ja negatiivisen ja puolustavan reagoinnin takaisin saanti on yleistä. Kun keskustelu on avattu, voit kuulostella rauhallisesti, miten ystäväsi asian ottaa. Jos vastapuolen reaktio on aggressiivinen tai hän kokee sinun loukkaavan hänen yksityisyyttään, on parempi antaa asian ja keskustelun rauhoittua ja antaa tilaa ystävällesi. Keskustelusta ei ole apua, jos hetki ei ole oikea tai ystäväsi ei ole valmis asiasta keskustelemaan. Syyttely, valitus tai uhkailu ei ole koskaan oikea asenne lähteä tämänkaltaiseen erittäin vaikeaan tilanteeseen. Oikea huoli ja välittäminen on se, millä tällaisen keskustelun pohja rakennetaan. Toisen nolaaminen, mollaaminen tai toisen yksityisyyteen kajoaminen ei ole ystävän asia ollenkaan. Suunnittele tarkasti missä ja miten aiot ottaa asian ilmi ja muista kertoa miltä sinusta tuntuu. Älä oleta ja kysy avoimia kysymyksiä. Keskustelua voi kokeilla aloittaa sillä, että kerrot ystävällisesti, että sinulla on mieltäsi painava kysymys mielessäsi ja haluaisit kertoa siitä ystävällesi tarkemmin. Valitse paikaksi ja hetkeksi sellainen, joka ei ahdista ystävääsi vetäytymään. Kun kerrot huolestasi, kerro myös se, että syy miksi tästä haluat puhua, on puhdas välittäminen.

Ystävyys vaakalaudalla

Jos alkoholin käyttö on ollut sellaista, että se on tuonut ystävyyssuhteeseenne jo negaatioita ja vaikuttanut suhteeseen pysyvästi, on myös mietittävä, onko se sinun tehtäväsi avata asiasta sen kummempaa keskustelua. Ystävä, joka omalla käytöksellään on loukannut tai aiheuttanut mielipahaa, ei välttämättä ole valmis ottamaan neuvojasi tai huoltasi vastaan ollenkaan. Joskus keskustelu ei auta ja on tyydyttävä kertomaan suoraan, että et voi jatkaa ystävyyssuhdetta jossa koet, että et pysty nauttimaan yhteisistä hetkistä. Voit ehdottaa myös, että olet tukena ja ystävänä rinnalla missä vain, mutta päihteiden alaisena et koe haluavasi olla läsnä ja voit ehdottaa, josko ystävyyssuhdetta muokattaisiin sellaiseksi, että se jatkuisi ilman päihteiden käyttöä. Kun kerrot suoraan, että et halua lähteä viettämään vapaa-aikaa ystäväsi kanssa jos hän on alkoholin alaisena, siksi koska tunnet olosi epämukavaksi, voi ystäväsi alkaa miettimään itse ja ottamaan tarvittaessa apua ongelmaansa ilman keskusteluakin. Jotkut ystävyyssuhteet eivät valitettavasti ole tarpeeksi avoimia tällaisen asian läpi käymiseen yhdessä ja oman terveytesi ja hyvinvointisi takia voit joutua tekemään rankan ratkaisun ja lopettaa epäterveen ystävyys suhteen, jossa molemmat osapuolet eivät olosuhteiden takia pysty olemaan enää väleissä. Älä pode pahaa omatuntoa ystävän menettämisessä jos keskusteluyhteys ei aiheesta aukea, ole tukena ja auta ystävääsi parhaasi mukaan, mutta muista myös, että ystävyys on ansaittava ja siinä molempien osapuolien on osattava arvostaa ja kuunnella toisiansa.