Maita, joissa alkoholi on kielletty

Maita, joissa alkoholi on kielletty

Mitä sanasta kieltolaki tulee mieleen? Monille suomalaisille se muistuttaa itsenäisen Suomen alkuajoista, jolloin alkoholijuomien myynti, varastointi ja valmistus oli kielletty lailla. Koska kuitenkaan alkoholin käyttöä ei kriminalisoitu, johti se muun muassa alkoholin salakuljetukseen ja kotipolton valtavaan lisääntymiseen. Myös muissa maissa, joissa kieltolaki oli voimassa 1920-1930 -luvuilla, huomattiin täysin sama suuntaus. Esimerkiksi Yhdysvalloissa alkoi järjestäytynyt rikollisuus hallita pimeitä alkoholimarkkinoita ja salakuljetusrinkejä, ja korvikealkoholien käyttö aiheutti useita kuolemantapauksia.

Näistä laeista luovuttiin lopulta sekä Suomessa että Yhdysvalloissa 1930-luvun alussa. Nykyäänkin joissain maissa saatetaan poikkeusoloissa ottaa käyttöön määräaikaisia alkoholin kieltolakeja, kuten Etelä-Afrikassa nyt koronaepidemian aikana. Mutta maailmassa on myös hyvin monia maita, joissa alkoholi on täysin kiellettyä. Nämä maat ovat pääasiallisesti muslimienemmistöisiä maita, jotka tottelevat Koraania ja sen lakeja. Islamissa alkoholipitoiset juomat ovat kiellettyjä, ja niiden käyttäjien katsotaan olevan syntisiä. Joissakin islamilaisissa maissa kielto koskee vain muslimeja; esimerkiksi turistit, jotka ovat ei-muslimeja voivat alkoholia käyttää, ja sitä myydään hotelleissa ja joissakin kaupoissa ulkomaalaisille. Mitä tällaisia maita sitten on, joissa alkoholin kieltolaki elää ja voi hyvin? Ja onko jotain, mitä turistinkin kannattaa pitää mielessään joissakin näistä maista?

Nykyisiä kieltolakimaita

Kuten jo äsken tuli mainittua, pääsääntöisesti maat, joissa alkoholin nauttiminen ja myyminen on rikos, ovat muslimimaita. Melko luonnollisesti näissäkin maissa esiintyy salaista alkoholinkäyttöä ja -myyntiä, samaan tapaan kuin tapahtui 1900-luvun alun kieltolakimaissa. Virallisesti kieltolait ovat kuitenkin voimassa, ja rangaistukset lain rikkomisesta saattavat olla ankaria. Afganistanissa paikallisten on kiellettyä ostaa ja käyttää alkoholituotteita, mutta sieltä löytyy kyllä kauppoja, joilla on lupa myydä ulkomaalaisille turisteille alkoholia. Mutta entä jos joku paikallinen saadaan kiinni alkoholinkäytöstä; onko seurauksena vain pikku lyönti näpeille? Ei, vaan rikos voi johtaa sakkoihin, vankilatuomioon tai jopa 60 ruoskaniskuun.

Nykyisiä kieltolakimaita

Bahrainissa paikallisilta alkoholin osto on myös kiellettyä, mutta hotelleista turistit voivat hankkia alkoholijuomia. Varovainen pitää kuitenkin matkailijankin olla; julkinen juopottelu voi johtaa siihen, että ulkomaalainenkin löytää itsensä telkien takaa! Bangladesh, joka on islamilainen maa, sallii ei-muslimien käyttää alkoholia; hinnat vain saattavat olla pyörryttävän kalliita. Öljymaa Bruneissa alkoholilait ovat myös tiukkoja ja rangaistukset sen mukaisia: raipaniskuja on täälläkin tiedossa. Tosin laki ei tunnu koskevan aivan kaikkia, sillä Brunein sulttaani perheineen on järjestänyt palatsissaan useita kosteita juhlia! Intiassa taas alkoholilainsäädäntö on verrattain monimutkainen. Alkoholinkäytön laillisuus ja anniskeluikä vaihtelevat paljon eri osavaltioissa, ja joissakin paikoissa on säädetty niin, että tiettyinä päivinä ei saa nauttia alkoholia. Intiassa on myös kuusi osavaltiota tai aluetta, joissa alkoholi on täysin pannassa.

Kun palaamme Lähi-Itään, löytyy vielä monta maata, joissa kieltolait kukoistavat. Iranissa paikallisilta muslimeilta alkoholi on kielletty, mutta maassa asuva kristittyjen vähemmistö saa juoda alkoholia. Muslimeilla lain rikkomisesta on luvassa rajujakin rangaistuksia: eräs pariskunta rikkoi toistuvasti alkoholilakia, ja heidät tuomittiin kuolemaan. Irak taas on siitä erikoinen maa, että vaikka alkoholi ei varsinaisesti ole laitonta, sen käyttäminen tuomitaan periaatteessa erittäin syvästi, ja esimerkiksi alkoholia myyviin kauppoihin on tehty monia aggressiivisia iskuja ja hyökkäyksiä. Libyassa alkoholijuomat ovat niin ikään kiellettyjä; se ei kuitenkaan estä paikallisia sekoittelemasta omia alkoholijuomia, jotka pahimmassa tapauksessa ovat myrkyllisiä, joten mahdollisten turistienkin kannattaa siellä ollessa pitää tipattomuudesta kiinni. Saudi-Arabia on melkoisen tiukka maa alkoholin suhteen. Siellä alkoholi on laitonta myös turisteille siinä missä paikallisillekin, ja raippa saattaa viuhua rangaistuksena myös ulkomaalaisen selässä lain rikkomisesta. Myös Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa on hyvä muistaa, että alkoholinkäyttö on laitonta sillä seuraamukset koskevat yhtä lailla matkailijoitakin; paikallinen salainen alkoholipitoinen yöelämä kun voi viedä mennessään. Vaikka siis matkustettaessa tällaisiin maihin ajattelee että turistina on helppoa, koska useimmiten laki sallii ulkomaalaisten alkoholinkäytön, voi silti pitää mielessä erään nyrkkisäännön: ole aina varovainen!