Juhlat mielessä: Miten vältellä tunnelman latistumista

Onnistuneet juhlat eivät tarkoita täydellisiä juhlia. Onnistuneita juhlia ei mitata sillä, oliko juhlissa kaikki koristelut kohdillansa tai oliko ruuassa yksi hius. Juhlien salaisuus on lähes aina suoraan tilaisuuden tunnelmassa. Jos tunnelma juhlissa latistuu tai on ollut lattea alusta saakka, on se aivan sama siinä vaiheessa, oliko ruoka todella maukasta ja oliko mukava nähdä sedän vaimon siskoa, sillä tunnelma on se, mikä jää mieleen. Tästä syystä juhlien tärkein ominaisuus onkin sen varmistaminen, että kaikki viihtyvät. Viihtymiseen vaikuttaa moni asia. Selkeimpänä tietenkin on ihan fyysiset asiat. Pääsevätkö kaikki halukkaat istumaan alas ja liikkumaan vapaasti ympäriinsä. Onko saniteettitilat helposti käytettävissä. Onko tila puhdas ja avoin. Onko juhlissa kaikilla turvallinen olo. Näiden jälkeen päästäänkin keskustelemaan muista fyysiseen rentoutumiseen ja viihtyvyyteen liittyvistä seikoista. Ilmasto on yksi olennainen asia. Onko juhlatila liian kylmä tai liian kuuma. Onko tila auringolta tarpeeksi suojattu ja onko tila sateenkestävä. Kukaan ei tykkää istua pitkiä aikoja porottavan auringon alla tai kastella kallista juhla-asuaan vesisateessa. Ja jos näin on mahdollista käydä ja juhlatilassa ei esimerkiksi ole mahdollisuutta saada koko kutsuvieras kööriä sadeta suojaan, on juhlijaa syytä informoida asiasta kutsussa. Kuumuuteen valitettavan usein ainakin ulkojuhlissa on vaikea vaikuttaa. Ja Suomen keleissä myös kylmyyteen. Mutta molemmat on ehdottomasti otettava silti huomioon. Kuumalla kelillä tarpeeksi selkeä ja helppo virvokkeiden saanti joka vaiheessa juhlaa on taattava juhlavieraille ja varjoisia hyvin tuulettuvia paikkoja on hyvä olla useammallekin juhlijalle. Kylmässä kelissä voidaan tarjota vilttejä, kuumaa juotavaa ja mahdollisuus lämmittelyyn sisätilkoissa tai lämmittimen äärellä. Muista myös, että juhlijoiden joukossa voi aina olla sellaisia henkilöitä, jotka luontaisesti tai esimerkiksi sairauden takia voivat palella tai pakahtua selkeästi helpoimmin kuin muut juhlijat ja tähänkin on aina hyvä varautua. Kun fyysiset ominaisuudet viihtyvyydelle on ratkaistu ja ongelmakohtiin puututtu on hyvä edetä tilaisuuden ohjelma-janaan.

Mitä ohjelmaa tarjota juhlissa

Ohjelma-jana on haastava. Vieraille olisi tärkeää tarjota tarpeeksi ohjelmaa, jotta juhlissa säilyy hyvä runko, mutta liika ohjelma taas helposti pilaa juhlat. Missä kulkee sitten raja ja onko kaikkien osallistuttava kaikkeen ohjelmaan? Hyvissä juhlissa alkuun kun kaikki vieraat ovat paikalle saapuneet, pidetään jonkinlainen tervetuliaispuhe tai ohjelmanumero. Puheita vieroksuvat juhlakalut voivat esimerkiksi nostaa maljan tai delegoida aloitustervehdyksen lähimmäiselleen. Toki myös hyvä musiikki tai muu ohjelmanumero voi olla aloituksen agenda, joskus jopa syömisen ja tarjottavan avaaminen vapaaseen käyttöön. Toki nykypäivänä voi käyttää myös mitä huimempia ja erikoisimpia tapoja ja ohjelmanumeroita, mutta tämä kuitenkin on taas ihan oma lukunsa. Tervetulopuheen tai avajaisohjelman jälkeen vieraille voi antaa aikaa tutustumiseen, tarjoiltavan maisteluun ja näin edespäin. Tai sitten, jos ohjelmaa on paljon, tähän kohtaan voi ympätä myös muuta ohjelmaa kunnes vähintään tunnin sisään kuitenkin tarjotaan vieraille taukoa ohjelmasta. Jos ohjelma aloitetaan heti aloituksessa, varmistathan, että vieraat ovat tietoisia tästä ja voivat esimerkiksi tutustua virvoketarjontaan jo ennen aloitusta. Muu ohjelma saisi nykypäivänä olla hyvinkin rentoa, vapaaehtoista ja kukin saa itsenäisesti miettiä onko ohjelmanumero sellainen, mihin haluaa mukaan vai onko mukavampi päästä vaihtamaan kuulumiset muiden vieraiden kanssa, tila kannattaa jakaa näihin kahteen ryhmään, jolloin jokainen juhliin tuleva saa valita oman makunsa mukaan.

Mitä ohjelmaa tarjota juhlissa

Näillä ideoilla pääsee jo pitkälle ja riittävän virvokkeiden ja ruuan saannin lisäksi juhlakalun tavoiteltavuus ja rentous takaa hyvät juhlat ja siksi muistissa kannattaa pitää, että henkilökuntaa on tarpeeksi, jotta juhlakalua ei nähdä enemmän tiskaamassa jälkiä kuin tanssilattialla. Sitten ei kun juhlimaan!