Alkoholin juomisen terveydelliset hyödyt

Suomessa puhutaan hyvin vähän alkoholin käytön terveydellisistä hyödyistä ja hyvistä puolista. Suomessa esiintyy hyvin paljon alkoholismia ja monet yhteiskunnan ongelmat juontavat juurensa liiallisesta alkoholin käytöstä. Monen perheeseen tai lähipiiriin kuuluu ainakin yksi alkoholisti, joka on tuhonnut elämänsä täysin tai ainakin osan siitä alkoholin käytön takia.

Monet ovat nähneet miten vahingoittavaa alkoholin käyttö on. Myös kulttuurillisesti Suomessa juominen on selvästi humalahakuisempaa kuin monissa muissa maissa. Pimeä talvi ajaa monet helposti juomaan kotonaan ”kalsarikännit”, termi, joka tunnetaan jo kansainvälisestikin. Näiden kaikkien syiden takia Suomessa keskitytään huomattavasti enemmän ennaltaehkäisevään keskusteluun ja vaarojen kertomiseen, kuin itse alkoholin hyvien puolien tukemiseen.

Vaikka alkoholin aiheuttamia ongelmia esiintyykin paljon Suomessa, se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki alkoholia juovat olisivat alkoholisteja. Suurimmalla osalla ihmisistä on kuitenkin täysin terve suhtautuminen alkoholin käyttöön ja se on osa sosiaalista kanssakäymistä, illanviettoa, viikonlopun rentoutumista ja myös terveydellisten syiden takia juomista. Se voi olla myös harrastus, kuten erilaiset viinit ja niiden maistelu.

Alkoholista ja sen vaikutuksista ihmiskehoon on tehty erittäin paljon tutkimuksia. Suomen ristiriitaisen alkoholiin suhtautumisen takia jopa Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen THL:n toimintaa on syytetty joskus siitä, että he eivät tiedota tarpeeksi uusista alkoholin hyviin vaikutuksiin liittyvistä tutkimuksista ja täten suomalaisten käsillä ei ole ilman oma-aloitteista hakemista juurikaan tietoa näistä vaikutuksista.

Alkoholin vaikutus kehoon riippuu paljon ihmisen iästä, ruumiinrakenteesta, geeniperimästä ja monesta muustakin henkilökohtaisesta seikasta. Voidaan siis sanoa, että jokainen ihminen reagoi alkoholiin eri tavalla oman itsensä mukaan. Siksi monessa tutkimuksessa koitetaankin ottaa tämä huomioon ja valita tutkimusryhmään mahdollisimman laaja valikoima erilaisia ihmisiä.

Alkoholin hyvät vaikutukset

Suomessa erilaiset tutkimukset ovat hyvin kiistanalaisia. Hyviä tuloksia halutaan usein selittää myös sillä, että tutkittavien henkilöiden yleinen peruskunto olisi tutkimushetkellä ollut parempi, joka johtaa myös parempiin tutkimustuloksiin. On tietenkin hyvä suhtautua varauksella kaikkiin tutkimuksiin, sillä se mikä toimii toisella, ei välttämättä kuitenkaan omalla kohdalla pidä yhtään paikkaansa. On kuitenkin olemassa muutama eniten tutkittu väite, joilla voidaan melkein sanoa olevan vankka perusta.

alkoholi

Erityisesti alkoholin vaikutuksesta sydän- ja verisuonisairauksiin on tehty paljon erilaisia kokeita ja tutkimuksia. Monessa niistä on pystytty osoittamaan, että alkoholia kohtuullisesti käyttävät henkilöt ovat alemmassa riskissä sairastua näihin sairauksiin kuin ne, jotka eivät käytä yhtään alkoholia. Alkoholin kohtuukäytöksi lasketaan naisilla 1 annos päivässä tai enintään 7 annosta viikossa. Miehillä määräksi lasketaan 2 annosta päivässä tai enintään 14 annosta viikossa.

Etenkin Välimeren maissa suosittu viinin käyttö ruoan kanssa ja pienen alkoholiannoksen nauttiminen ruoan jälkeen on itse asiassa todella hyväksi keholle. On tutkittu, että tällaisessa ruoan yhteydessä juomisessa maksa rasittuu huomattavasti vähemmän alkoholista. Se tarkoittaa myös usein sitä, että juomista ei enää tehdä muutoin päivästä, vaan se liittyy vain ruokailuhetkeen. Toiset sanovat, että näin voi jopa lisätä muutaman lisävuoden elämäänsä.

Suomessakin on käytetty jo aikoja sitten alkoholia flunssalääkkeenä, sillä voidaan myös estää flunssan tulo esimerkiksi viiniä juomalla, sillä sen antioksidanttien sanotaan pitävän flunssan loitolla. Alkoholista voi olla myös hyötyä dementian ja Alzheimerin taudin ennaltaehkäisemisessä. Se tuottaa aivosoluista kestävämpiä ja voi täten kohtuullisesti käytettynä estää erilaisia muistisairauksia.

Tutkimuksissa on todettu myös monia muita ennaltaehkäiseviä vaikutuksia muun muassa diabeteksen syntyyn, sappikivien muodostumisessa, potenssiongelmissa ja monessa muussa jokapäiväisessä sairaudessa. Kohtuukäyttö on täysin sallittua ja siitä ei ole mitään olennaista haittaa kenellekään. Toki ei suositella, että täysin alkoholitta elänyt henkilö alkaisi sitä terveyssyistä vanhalla iällään juomaan.