Alkoholin juomisen ja ajamisen erottaminen

Rattijuopumuksesta puhutaan nykyään jopa televisiomainosten välityksellä.

Monenlaiset kampanjat ja tapahtumat mainitsevat asiasta näkyvästi ja yleensä suurille kohderyhmille. Halutaan, että kuulija tiedostaa vaarat, jotka kohdistuvat niin itseen, kuin muihinkin. Uutisten kautta tuodaan usein esiin tapauksia, joissa alkoholi ja ajoneuvot ovat isossa osassa tapahtuman kulkua. Humaltuneena arviointikykyä ja impulsseja pitäisi kyseenalaistaa, ja ympärillä olevien tulisi huomioida tilanne myös. Hyvä keino ehkäistä tällaisia tilanteita on suunnitella etukäteen, esimerkiksi kyydit, ja tiedostaa, että ajaminen ei ole vaihtoehto humalassa. Tärkeintä on välittää omasta ja muiden turvallisuudesta ja toimia sen mukaisesti.

Toimi järkevästi

Ystävien ja alkoholin kanssa vietetyn illan jälkeen voi kotiin ajaminen vaikuttaa mukavalta ja nopealta vaihtoehdolta. Miksi turhaan tilata taksi, kun auto odottaa pihassa? Tarkoitus ei ehkä edes ollut juoda mitään, joten suunnitelmat täytyisi tehdä uusiksi ja väsyneenä haluaisi saada kaiken hoidettua nopeasti ja ilman ylimääräistä vaivaa. Huomaavatko ystävät ympärillä, että ajaminen ei ole vaihtoehto tällä hetkellä, tai sanovatko he sitä edes? Moni syy voi johtaa siihen, että päätös lähteä ajamaan humaltuneena tapahtuu. Vaikka aiheesta puhutaan paljon, on mainokset yleensä helppo sivuuttaa ja keskittyä muihin asioihin. Iltaa suunnitellessa voi unohtua miettiä, mitä tehdä sitten kun on aika lähteä? Luotatko itseesi, vai luotatko kaveriin? Molemmat vaihtoehdot voivat tietysti epäonnistua ja silloin on hyvä muistaa varoitukset ja kiellot.

Ennakoi ja ota muut huomioon

Netistä voi löytää erilaisia promillelaskureita ja kaupoissa myydään alkomittareita. Kioskit saattavat myydä erilaisia testejä, joka kertoo veren alkoholipitoisuuden. Ajokunnon tarkistaminen on hyvä asia, mutta voiko netissä toimiva sovellus olla täysin varma? Asiaan voi vaikuttaa niin moni asia, ettei niitä itse osaisi ajatella. Tärkeintä on kuitenkin ajatella omaa turvallisuutta ja sitä, ettei kukaan muukaan loukkaantuisi. Sekä taloudellisen vahingon aiheuttamisen luulisi kenen tahansa haluavan välttää. On myös tärkeää, ettet päästä kaveria ajamaan, jos epäilet ettei hän ole siihen sopivassa kunnossa. Jos kyse on törkeästä rattijuopumuksesta, matkustaja voi menettää oikeuden vakuuteen onnettomuuden sattuessa. Ongelmien välttäminen kuulostaa helpolta, mutta silti rattijuopumustapauksia esiintyy monia. Jos alkoholin käyttö on itsellä vähäistä ja koskaan ei ole kohdannut vaaratilannetta, voi asiaa vähätellä eikä silloin huomaa mahdollisia riskejä. Tilanteen tiedostaminen ei aina riitä kuitenkaan, olet vastuussa omista päätöksistä, mutta muiden tekemisiin voi olla vaikea vaikuttaa.

Ennakoi ja ota muut huomioon

Alkoholia ei voi kuitenkaan käyttää tekosyynä, jos aiheuttaa vahinkoa muille tai itselle, vaikka kyky tiedostaa tilanne olisi heikompi, tai ei edes muista jälkeenpäin, mitä on tapahtunut. Sosiaaliset tilanteet voivat olla painostavia ja johtaa humaltuneen ajamaan, vaikka itse tietäisi, ettei siihen turvallisesti kykene. Tilanne voi myös painostaa olemaan humaltuneen kuskin kyydissä, kaikista mainoksista huolimatta. Asiasta voi olla hankala mainita ja aina et itse voi vaikuttaa kaikkeen, varsinkaan muiden päätöksiin. Seurassa olevien kanssa kannattaa keskustella, jos huomaa riskejä jonkun toiminnassa ja etukäteen voi myös selvittää, miten muut toimivat ja mitä he ajattelevat. Huomaako toinen tilanteiden vakavuudet? Osaako hän arvioida omaa tai muiden ajokykyä? Vaikuttaako ryhmäpaine päätöksentekoon? Varovaisuuden ei tarvitse estää osallistumista tai alkoholin nauttimista. Kannattaa vain varmistaa, ettei se jää viimeiseksi kerraksi.Ajokykyä voi heikentää moni muukin asia, esimerkiksi krapula saattaa vaikuttaa, mutta niin voi väsymyskin. Vaikka olisit juonut viimeksi edellisen illan aikana, eikä alkoholia olisi enää veressä, kannattaa oloa harkita yleisesti ja miettiä, onko se tarpeeksi hyvä keskittymistä varten? Onnettomuuksia voi sattua ilman ylimääräisiä, tilannetta haittaavia tekijöitä, joten on hyvä pysyä valppaana ja ottaa muut huomioon.