Alkoholia eniten kuluttavat maat

Alkoholi tappaa vuodessa jopa kolme miljoonaa ihmistä. Osa kuolemista johtuu alkoholin vaikutuksen alaisena tapahtuvista onnettomuuksista ja loput joko primaarisista tai sekundaarisista terveysongelmista.

Länsimaissa alkoholin kieltäminen ei ole erilaisista yrityksistä huolimatta onnistunut, mutta käyttöä pyritään vähentämään esimerkiksi verotuksen avulla. Osassa maissa alkoholi on täysin kiellettyä ja sen nauttimisesta ja hallussapidosta seuraa jopa vankeusrangaistus. Alkoholin kulutus on vähäisempää Lähi-Idässä ja Aasian maissa, kun taas Itä-Euroopassa, Amerikassa ja osassa Afrikan maista kuten Tsad ja Nigeria alkoholin kulutus on melko suurta. Onkin mielenkiintoista pohtia syitä alkoholin suurkulutukselle.

Alkoholin käyttöön vaikuttavat asiat

Alkoholin käyttötapaan, käyttömääriin vaikuttavat mahdollisesti muun muassa kulttuuri, uskonnot, ilmasto sekä alkoholin saatavuus. Suomessa alkoholin suurkulutus on yleisempää vähävaraisilla sekä kouluttautumattomilla. Uskontoon liittyvät syyt voivat olla moninaiset, mutta esimerkiksi muslimit eivät uskontonsa vuoksi pääsääntöisesti käytä alkoholia. Tästä syystä eräissä maissa, kuten esimerkiksi Arabiemiraateissa alkoholia saakin vaivalla etsiä ja toisaalta sen käyttöä katsotaan hyvin pahalla ja jopa rangaistavana. Ilmaston voisi uskoa vaikuttavan alkoholin kulutukseen. Esimerkiksi lämpimissä maissa on helppo istua terassille tai rannalle ja juoda muutama virkistävä kylmä olut tai drinkki, mutta toisaalta taas pimeissä ja kylmissä valtioissa alkoholi toimiikin monelle itsehoitona ja kylmien iltojen lämmikkeenä.

Alkoholikulttuuriset erot

Maiden välinen alkoholikulttuuri poikkeaa toisistaan huomattavasti. Suomalainen alkoholikulttuuri on melko alkoholi myönteistä. Suomalainen ajattelumalli poikkeaa monesta esimerkiksi eteläisemmistä valtioista esimerkiksi siinä, että marihuana katsotaan hyvin kielteiseksi aineeksi ja alkoholia taas puolletaan näiden kahden välillä. Päihtyminen ja ryyppyputket ovat sallittuja, niin kauan kuin henkilö tekee työnsä hyvin. Baari-illan jälkeinen päivä on aina pyhitetty krapulalle. Päivittäistä tissuttelua taas pidetään pahana tapana, joka viestii jonkin sortin ongelmasta. Usein suomalaiset ovatkin pitkään kaappijuoppoja ja ongelmat jäävät muilta huomaamatta. Espanjassa taas päivällä otetut alkoholi annokset ovat normaalia käyttäytymistä. Ruuan kanssa alkoholia nautitaan hyvillä mielin, mutta maltillisesti. Pääasiassa varsinaista kännäämistä ei pidetä hyvänä käytöksenä, mutta ei siitä myöskään tehdä sen suurempaa numeroa.

Usealla onkin jo jonkinlaiset mielikuvat erimaiden alkoholinkäytöstä. Irlannista tulee mieleen vanha kunnon Guinness, joka tuodaan esille jo turistioppaissa. Irlantilainen se äänekäs olut kansa. Englannista ja Saksasta tulee mielikuvaksi panimo-oluet ja pienet kuppilat, jossa urheilua tulee televisiosta taukoamatta, kanta-asiakkaat vaihtavat päivän kuulumiset tuopin ääressä. Venäläiset nähdään palelemassa Siperiassa vodka pullot käsillä. Skandinavialaiset puolestaan tunnetaan kovina viinan juojina ja kännääjinä. Afrikka, Aasia ja Amerikka ovat taas niin monenkirjavaa maata ja sakkia täynnä, että näitä on turha lähteä tässä edes spekuloimaan.  

Alkoholin kulutus tilastojen mukaan

Itä-Euroopan maissa kuten Moldova, Valko Venäjä, Liettua ja Venäjä alkoholinkulutus on suurinta koko maailmassa, laskettuna jokaista henkilöä kohden. Esimerkiksi tutkimuksen mukaan moldovalainen kuluttaa vuodessa keskimäärin 18 litraa puhdasta alkoholia. Suomi on yllättävästi tällä listalla vasta sijalla 14 ja kulutus on n. 14 litraa henkilöä kohden vuodessa. Toisaalta tutkimus keskittyy päivittäistavarakauppojen, Alkon sekä ravintoloiden myyntitilastoihin, joten on tulos suomalaisten kannalta hieman epäluotettava, sillä edelleen useat suomalaiset hakevat viinansa halvemmista naapurimaista.

Alkoholin kulutus tilastojen mukaan

Alkoholikielto vai kohtuu käyttöön kannustaminen?

Alkoholinkäyttö on suuri ongelma koko maailmassa. Paikoittain ongelman parantamiseksi tehdään enemmän työtä, mutta käytännössä alkoholinkieltäminen vaatisi kokonaisten toimitapojen ja käyttäytymismallien muuttamista, joka tuskin onnistuu aivan lähivuosina. ’’Alkoholi trendi” on kuitenkin ollut viimevuosina laskussa ja tilalle on tullut ”päihteettömyys trendi” muun muassa nuorison joukossa. Ehkä kaikki alkoholinkulutuksen vähentämiseen tehty työ tulisikin suunnata ennemmin asenteiden sekä alkoholikulttuurin muokkaamiseen, eikä niinkään pakko lainsäädäntöön tai kieltoihin.